Åbningskoncert i og ved KUMUS torsdag kl. 18

 

 Foto: Flemming Keith Karlsen

 

Forløb:

Kl. 18 er der traditionel åbningstale og koncert (programmet annonceres på stedet) i Æblehaven bag KUMUS.

 

Kl. 18.30: Spisning

 

Kl. 19.30: Koncert med titlen:

 

"Klingende lokaliteter!" 

 

Gå lidt rundt i Wien.

Lige her boede Schubert, her sov Beethoven, her dansede Johann Strauss, her græd Mahler. De er der stort set alle sammen.  

 

Mozart var til de store steder. Salzburg strammede om livet, og han endte i Wien. Nu ville han som voksen generobre Paris. Mozart skrev som en sand djævel. Pennen dansede på papiret næsten så hurtigt, som man kunne spille musikken. En koncert for fløjte og harpe. Det lyder lige til, men var det ikke. Harpen var med pedalmekanik et nyt instrument. Mozart satte sig ind i teknikken, og en morgenstund med sommerlys over Paris’ broer var den sidste dobbeltstreg til dobbeltkoncerten sat. Vi ved (brev til faderen), at Mozart fejrede det med en is. Vi andre fejrer det, hver gang vi lader os rive med af den prægtige dobbeltkoncert for fløjte og harpe.

 

En enlig klarinet udpeger Domaines, klingende ”lokaliteter”. Elaine kigger op. Her er så stille, som der nu kan være i Paris på en morgenstund, og klarinetten tegner en sort streg i luften, der snart forvandler sig til en flaksende fugl. Tage, tårne, antenner, busser, broer. I det fjerne en enlig mand, der står foran indgangen til Pompidou-centret. Boulez og hans Solkonge-palæ.

 

18. november 1863: Danmarks nye konge, Christian den 9., underskriver meget mod sin overbevisning traktaten om, at Slesvig knyttes stærkt til Danmark. I Wien hører man to dage før en ny klaverkvartet af Brahms. Kongens underskrift bliver fatal for kongeriget, og ved fredstraktaten, der efter krigen blev underskrevet i Wien (1866), mister Danmark en femtedel af sit land. Hvad Brahms tænkte om den politiske uro, ved vi ikke. Men Finalen i hans klaverkvartet i A-Dur står til alle tider som det mest medrivende stykke Zigeuner-Blut, verden har set (og hørt!).

 

Se koncertprogrammet!

 

 

 

 

Vis PDF til print.