Beethoven bliver fejret!

Toke Lund ChristiansenEnsemblets kunstnerisk rådgiver gennem mange år, Toke Lund Christiansen, fortæller her om sammensætningen af musikken på årets festival:

 

"Ensemble Storstrøm har valgt at sætte Ludwig van Beethovens fantastiske musik i centrum for denne festival. Det er der flere grunde til.

Som de fleste har bemærket, fejrer hele klodens musikliv komponistens 250 år her i 2020, og det på trods af de begrænsninger, der ligger på os alle i disse tider. Men Beethoven påkalder sig altid vor interesse, for han ville forandre den verden, han var født ind i. Og det lykkedes for ham således, at ingen klassisk komponist efter ham kan undgå i det mindste at tage stilling til hans kunst.

 

Beethoven formår gennem sit kompositoriske mesterskab og sin evne til at spejle menneskesjælens inderste tilstande at udvide musikkens udtryksområder. Han balancerer mellem den for wienerklassikken så ørevenlige forudsigelighed, og med ét bryder han den op med et temperament, der aldrig før havde vist sit ansigt i den klassiske musik.

 

Under festivalen bliver det beethovenske univers spejlet af hans samtidige, ungdomsvennen Anton Reicha og tillige af tysk/danske Friedrich Kuhlau, der ikke alene besøgte Beethoven og indgik i et kort, men intenst venskab med giganten, men også var den første til at introducere Beethovens musik i Danmark.
Vi skal under festivaldagene tillige opleve en spøgefuld Carl Nielsen, en stort anlagt harpekvintet af hollandske Leo Smit, to impressionistiske mesterværker, med en overjordisk skønhed hos Claude Debussy og flydende energi hos Maurice Ravel.
Og ny musik må der aldrig mangle; vi ser frem til nyskabende, spændende musik fra komponisten Martin Stauning."Toke Lund Christiansen

Sensommerfestival - oversigt