21. august 2019100 års fødselsdagskoncert

lørdag 24. august
Sommermusik på Fuglsang

www.ensemblet.dk

100 ÅRS FØDSELSDAGSKONCERT

Lørdag 24. august kl. 14.00 i KUMUS

Niels Viggo Bentzon fylder på koncertdagen 100 år,
og er som oldebarn af J.P.E. Hartmann en af grenene på Fuglsangs smukke musikalske stamtræ.
Koncertens solist Nikolaj Bentzon, er det næste skud på denne stamme.

Niels Viggo Bentzon

Se mere om festivalen på ensemblet.dk

Her på ensemblets facebook side kan du se en snas fra prøverne
forleden til lørdagens eftermiddagskoncert - med Nikolaj Bentzon ved klaveret.

DR P2 optager og transmitterer koncerten lørdag kl. 14.00 direkte i radioen, så har man ikke mulighed for at være her i KUMUS til koncerten, kan man lytte til den i radioen.

Kommer man til koncerten, så vil man - og det er inkluderet i prisen - få en iscenesættelse af koncerten, som man ikke kan lytte sig til.

 

Bent Nørgaard
Iscenesætter og scenograf Bent Nørgaard bidrager til, at koncerten afvikles på festlig vis, og siger om koncerten:

Markeringen af 100 års dagen for komponisten og happeningkunstneren Niels Viggo Bentzon foregår i KUMUS. Ikke langt fra Fuglsang Herregård, hvor Niels Viggo Bentzon ofte kom. Det spiller en væsentlig rolle i min iscenesættelse af fødselsdagskoncerten, der har tråde ud til både koncerterne og festerne på Fuglsang. Fester som til tider var løsslupne og som i følge rygterne nogle gange endte med, at man kunne se herrebukser hejst op i flagstangen på Fuglsang. Men det er ikke kun anekdoterne omkring komponisten, der bliver bragt ind i koncertens musikalske program. Man kommer også til at høre Niels Viggo Bentzon selv fortælle om sin egen skabende proces. Klippene er hentet fra en portrætudsendelse, som DR lavede. Fløjtenisten Toke Lund Christiansen, som kendte Niels Vigge Bentzon personligt og som netop udkommer med en bog om komponisten bidrager med fortællinger om Niels Viggo Bentzon - både fra tiden på Fuglsang, men også om de flamboyante fødselsdage, da Niels Viggo Bentzon fyldt 50 og 60.

 

Nikolaj Bentzon

 Både til og efter koncerten vil man møde sønnen og pianist Nikolaj Bentzon. Han vil fortælle om sin far og spille musik komponeret af både sig selv og sin far. Koncerten afsluttes med at Nikolaj sætter sig ved klaveret og improviserer. Her før koncerter fortæller Nikolaj Bentzon:

Min fars musik - og specielt den for klaveret - har naturligt nok altid spillet en væsentlig rolle for mig. 

I min barndoms kulisse ses min far ved klaveret - næsten uophørligt komponerende og siddende ved Hornung & Møller-arvestykket på en knirkende form for påfuglestol. Aldrig en klaverbænk. 

Selvom det oprindeligt var jazzen, han satte mig i gang med, lurede hans egne værker snart som undervisningsmateriale. Først var det små lejlighedssatser, han havde nedskriblet før en klaverlektion. Senere kom mere udfordrende ting som f.eks. "Træsnit" op. 54, som gennem mange år tillige har været nærmest fast pensum blandt klaverelever på danske musikkonservatorier. 

I mine tidlige voksne år fik vi optrådt en del sammen både med hans værker og med fælleskompositioner - og fik bl.a. sammen indspillet hans første sonate for to klaverer, som også er blevet en del af dagens program.

Generelt må jeg dog sige, at min direkte berøring med hans musik i lange perioder har været på en form for stand by, da jeg til alle tider primært har været optaget af at forme mit eget udtryk.

Set i dét lys, minder denne fejring af ham mig meget om forløbet for 20 år siden, hvor jeg tog initiativ til et par mindekoncerter umiddelbart efter hans død.  Også i den forbindelse opstod et ekstra incitament til at dykke ned i min klaverarv - en klaverarv, som samtidig må siges at repræsentere et af de store højdespring i vores fælles, danske kulturarv. Der er i mine ører hverken før eller siden skrevet dansk klavermusik i den volumen, eller vægtklasse.

Men selvom min faderlige klaverarv fortrænges af egne initiativer og kompositoriske udladninger, bliver jeg ikke desto mindre ofte mindet om arven.

Næsten uanset hvor jeg måtte befinde mig i såkaldte kreative miljøer, bliver jeg hyppigt passet op af en gammel forbindelse, der føler trang til at genfortælle en såkaldt Niels Viggo-historie. Og de er mange.

At dvæle med undertegnede ved minderne om hans ofte grotesk-humoristiske indfald tilgodeser samtidig et mere eller mindre skjult motiv med bare "at få en snak med Niels Viggo igen". Ikke om, men med. Æblet falder jo ofte tæt ved stammen og jeg må erkende, at min fysiske fremtræden slægter ham mere og mere på som årene går.

Efter koncerten servers i cafeen kaffe og lagkage, som er inkluderet i prisen.

Bestil billetter til koncerten her.

Yderligere informationer:

Partoutkort 
- giver adgang til 4 koncerter og koster kr. 700,- for ikke medlemmer af ensemblets venneforening og kr. 500,- for medlemmer ensemblets venneforening.

Koncertbilletter
- enkelt koncertbilletter koster henholdsvis kr. 200,- for ikke medlemmer og kr. 150,- for medlemmer af ensemblets venneforening.

Vin/Kaffe
- ved eftermiddagskoncerterne er inkluderet i billetprisen kaffe/te og kage
- ved aftenkoncerterne er inkluderet i billetprisen et glas vin/most, som serveres i pausen

Venneforening
- det koster kr. 100,- at være medlem af ensemblets venneforening.
- se mere her og melde dig ind.

Købe billetter
- på billetto.dk
- kontakte ensemblet på tlf. 2967 1002
- eller mail info@ensemblet.dk

Koncerter
- fredag 23/8 kl. 19.30 - Bonjour Richard Strauss
- lørdag 24/8 kl. 14.00 - Niels Viggo Bentzon 100 års fødselsdag
- lørdag 24/8 kl. 19.30 - Musik på Musik
- søndag 25/8 kl. 14.00 - La Fine
- mød musikerne efter koncerterne.

Facebook
- kig forbi ensemblets facebookside, hvor der i denne tid sker en masse
- og like, del - hjælp os meget gerne med at sprede det gode budskab
- man behøver ikke af have en profil for at kigge med på siden

Spørgsmål
- så hold dig ikke tilbage med at kontakte os

VI GLÆDER OS TIL AT SE JER

Ensemble Storstrøm
KUMUS
Nystedvej 73C
DK - 4891 Toreby L.

Tlf.: (+45) 29 67 10 02

Email: info@ensemblet.dk

 

Facebookikon

Afmeld